KYCKLING OCH ANKA
KYCKLING MED 40 VITLÖKSKLYFTOR, KOMPOTT PÅ SMÅLÖK OCH RUSSIN, OLIV OCH ROSMARINPOTATIS
Recept 4 pers
1 färsk kyckling 40 vitlöksklyftor 1/2 tsk svartpepper 2 lagerblad 1 tsk timjan, 1 tsk salvia, några persiljekvistar 1/2 dl olivolja 1 1/2 tsk salt 1/2 citron
KOMPOTT 12 smålökar 1 msk olivolja 2 dl russin 2 dl tomatjuice 2 msk rödvinsvinäger 1 msk socker 1 krm salt
POTATIS
12 potatisar 4 vitlöksklyftor 1 tsk salt 3 msk olja 1 kvist rosmarin 12 oliver
GÖR SÅ HÄR
Stycka kycklingen i 8 delar. Skala vitlöken. Peppra och lägg kycklingen att marinera tillsammans med vitlöksklyftorna, lagerblad, timjan, salvia, persilja och olja i ett par timmar. Salta sen och stekt i ugn i 180 grader i knappt en timme, sista 15 min med lock. Pressa citron över.
Skala löken och bryn i 1 msk olja. Sen tillsätter du russin, tomatjuice, vinäger, socker och salt. Låt småkoka i 10 min eller tills löken är mjuk.
Klyfta potatisen, lägg på ugnsplåt, tillsammans med 4 vitlöksklyftor, salt, olja och rosmarin i ca 20-30 min. Lägg på oliver.
Lägg upp på tallrik, servera!

KRÄMIG BASILIKA OCH SOLTORKADE TOMATER KYCKLINGGRYTA
RECEPT 3-4 pers
2 msk olivolja + 1 msk smör
1 kckling i bitar
2 msk tomatpure
2 vitlöksklyftor
5 dl kycklingbuljong
1 burk creme fraiche
1 kruka basilka
4 msk soltorkade tomater
salt, peppar
maizena till redning
Bryn kycklingen i oljan och smöret.
Tillsätt vitlök och tomatpure
Slå på kycklingbuljong och creme fraiche
Lägg i hackad basilika och soltorkade tomater
Salt peppar
Stoppa in i ugnen ca 45 min på 175 grader.
Servera med pasta, ris, potatis el annat.

COQ AU CALVADOS

ÖRTÖVERBAKAD KYCKLING MED RISOTTO MILANAISE

PLÅTKYCKLING MED GRÖNSAKER

GREKISK CITRONKYCKLING

VITLÖK OCH CITRONKYCKLING MED COLE SLAW

KYCKLINGGRYTA MED ÄPPLEN OCH DRAGON

ANKA MED PORTVINSSÅS OCH POTATIS & SELLERIPURE.

ANKBRÖST MED PORTVINSSÅS, GRÄDDSTUVAD SAVOYKÅL OCH POTATISKAKA

CONFIT DE CANARD 2 pers
2 anklår
1 tsk govt salt, 1 tsk grovt malen peppar, 1 msk vardera av färsk hackade örter, rosmarin och timjan timjan, samt 3-4 pressade vitlöksklyftor.
Blanda detta och gnid in anklåren, lägg i en plastpåse och låt ligga i kylskåp minst 12 timmar.
Ta fram låren och torka av med lite hushållspapper.
5 dl gåsfett Värm upp gåsfettet i en kastrull på lägsta värmen, lägg i låren och låt sjuda "fritera" på låg värma i 2-3 timmar. Ta sen upp låren och placera i en plast el glas skål med lock. Slå på det varma gåsfettet så det täcker låren. Låt svalna, ställ sen in skålen i kylskåpet i minst 5 dagar.
TILLAGNINGSTILLFÄLLET Smält byttan i ett vattenbad. Lägg sen låren på ett bakplåtspapper i en passande form. Värm i 225 grader i ca 25 min.
GOTT ATT SERVERA TILL 6 potatisar som förkokas nästan färdigt, 4 vitlöksklyftor, 1/2 paket bacon eller sidfläsk, 1 gul lök och persilja.
Skiva potatis, lök och vitlök. skär baconet i mindre bitar. Stek sedan dett i lite av gåsfettet. Strö över hackad persilja i slutet.
Servera med en grön krispig sallad, gärna med olika sallad, bla isbergssallad. Gör en dressing på fransk senap, olja och vinäger.
